• Bilar i släkten

2020-11-14

Om min Daimler V8 från 1967
När sonen Hugo och jag for igenom Greenwich utanför New York någon gång i slutet på 80-talet, upptäckte han en vitlackerad Daimler, som stod parkerad. Det stod dessutom en lapp på vindrutan, som indikerade att den var till salu.
Min pappa Albert hade en Jaguar Mark II under några år och den hade samma kaross som den här Daimlern. Historiens vingslag drabbade mig och jag tog därför kontakt med ägaren.
Efter lång tid kom vi överens om priset och därefter vidtog en lång period då den måste renoveras och det kostade nästan lika mycket som att köpa den.
Reultatet blev dock mycket lyckat och vid hemflytten till Sverige 1990 bestämde jag mig för att ta med Daimlern hem. Där har den framförallt befunnit sig i Torekov på somrarna. Under vintern har den stått i garage i en lada där. Det bör även nämnas, att jag hade NO JAG på registreringsskylten. Många betraktare tror till en början, att det är en gammal Jaguar...
Under ett tiotal år deltog jag med detta fordon i Båstad Classic Car Show och hade stort utbyte av att få tips av andra Jaguar- och Daimlerägare om renovering m.m.
En historia måste räddas till eftervärlsen. Sonen Hugo skulle konfirmeras i Lundsbergs kyrka. Jag bestämde mig för att köra dit med Daimlern, vilket skedde tidigt en lördagmorgon. Vid utfarten från Stockholm gjorde jag ett kort uppehåll på Seven/Eleven, men när jag kom ut till bilen, vägrade den att gå igång. Paniken var nära.
Motorhuven upp, men inget fel kunde jag upptäcka. Vid husväggen stod en ung kille i 20-årsåldern. ”Har Du något emot att jag kikar ett tag?”  Efter en kvart sa han, att det är generatorn som har pajat. Hur vet du det, blev min fråga. Jag jobbar på Volvo med generatorer som specialitet! Efter en halvtimme hade han fixat felet och jag kom i tid till Lundsberg. Tala om tur!
För några år sedan bestämde jag mig dock för att sälja Daimlern, men alla glada minnen finns kvar!